Aktuellt

Zonerna tas bort – UL inför förenklad biljett- och prismodell

Varför en ny biljett- och prismodell?

Den 22 januari blir det enklare för alla, billigare för många att resa längre och nya möjligheter för framtiden. Studenter och pensionärer får ett utökat biljettsortiment och det blir lättare att köpa rätt biljett. Dagens modell upplevs som krånglig och bygger på att du vet vilken zon du bor i och vilken du ska resa till, och att du har koll på de olika priserna i våra olika försäljningskanaler. För att få fler att välja kollektivtrafiken vill vi göra det mycket enklare. Vi vill att fler ska välja kollektivtrafiken framför bilen för längre resor inom regionen.

Zonerna tas bort

Från och med den 22 januari tar vi bort zonerna på enkelbiljetter så du kan resa inom hela UL:s trafikområde på en och samma biljett, i 75 minuter. Det här gäller på våra bussar och Mälartåg/SL-pendeln*.

* UL-biljett gäller på Mälartåg på sträckan Uppsala-Sala, Uppsala-Gävle och Uppsala-Arlanda/Märsta. På SL-pendeln gäller en vanlig UL-biljett på sträckan Uppsala-Arlanda.

UL:s trafikområde

UL-trafiken sträcker sig över hela Uppsala län och till Sala, Gävle, Västerås, Strängnäs, Märsta och Arlanda.

Busslinjekarta

Tåglinjekarta

Biljetter med giltighet som sträcker sig efter 22 januari

Biljetter med geografiska begränsningar (enkel, 24-timmar, 72-timmar, och tätort) vars giltighet sträcker sig efter 22 januari får giltighet i hela UL:s trafikområde. Lågtrafik och 10/30-biljetten fortsätter gälla som vanligt perioden ut.

Enkelbiljett blir 75-minutersbiljett

Biljetten som tidigare benämndes “enkelbiljett” heter nu 75-minutersbiljett. Som namnet säger gäller den i 75 minuter oavsett hur mycket eller hur långt du reser inom UL:s trafikområde. Med 75-minutersbiljetten kan du göra din sista påstigning inom biljettens giltighetstid, för de allra flesta resor kommer giltighetstiden därför att räcka. Vid byte för fortsatt resa utanför giltighetstiden behöver du köpa en ny biljett.

Samma pris var eller hur du än köper din biljett

När du köper din biljett får du samma pris oavsett betalsätt (Swish, betalkort, resakassa) och försäljningskanal (i UL-appen, i biljettautomat, hos försäljningsombud eller ombord på bussen).

Reskassa på UL-kort? Viktigt att du har rätt resenärskategori inställd.

Är du pensionär, ungdom, student eller förmånstagare som reser med Stadsbussarna i Uppsala och betalar med reskassa på UL-kort? Då vill vi berätta något viktigt.

Den nya biljett- och prismodellen innebär en förändring för dig som betalar med reskassa på UL-kort. För att korrekt pris ska dras automatiskt när du köper en enkelbiljett, behöver du säkerställa att rätt resenärskategori är inställd på kortet. Du ändrar resenärskategori på ditt UL-kort genom att uppsöka ett försäljningsombud eller UL Center som hjälper dig på plats.

Uppsökte du ett ombud eller UL-Center för att ställa om din kategori under perioden 22–29 januari behöver du gå tillbaka och göra om det, då vi hade tekniska problem med biljettsystemet och ändringen inte slog igenom under den perioden. Även om du inte hunnit ställa om kategori på ditt UL-kort kan du alltid säga till föraren vilken biljettkategori du vill köpa, och på så vis betala rätt pris.

Från 22 januari får du inte ett lägre pris när du betalar med reskassa, men funktionen att ladda reskassa finns kvar och är ett smidigt betalsätt.

Hitta ditt närmaste ombud här

Reser du med periodbiljett?

Periodbiljetter finns från 24-timmar till årsbiljett. Samtliga periodbiljetter finns till vuxenpris och rabatterat pris och gäller i hela UL-trafiken. I samband med införandet av ny biljett- och prismodell tas 10/30-biljetten, lågtrafikbiljetten och tätortsbiljetten bort.

Kombinerade biljetter för dig som reser till Stockholm

För dig som reser till och från Stockholm finns kombinerade UL+SL-biljetter. Reser du ofta mellan länen finns periodbiljetterna 30-dagarsbiljett UL+SL samt 24-timmarsbiljett UL+SL och för dig som reser då och då finns en kombinerad enkelbiljett, 150-minutersbiljett UL+SL. Biljetterna finns till två prisnivåer, vuxenpris och rabatterat pris.

Reser du till och från Arlanda?

Reser du med enkelbiljett till eller från Arlanda med buss 801 eller 880 gäller särskild enkelbiljett, välj biljetten som heter 75-minutersbiljett till/från Arlanda med buss. Samtliga UL-periodbiljetter gäller som tidigare för resa till och från Arlanda med buss. Gäller för hållplatser inom Arlandaområdet: Tomta, Gränsgatan (Cargo City), Brovägen, Terminal 4, Terminal 2-3, Flygskolan, Driftvägen, SAS-Hangaren och Halmsjön.

Reser du till eller från Arlanda med tåg gäller samtliga UL-biljetter för resa med Mälartåg eller SL-pendeln. För att komma in på Arlanda flygplats gäller som tidigare att du som fyllt 18 år, behöver komplettera din UL-biljett med en Arlandapassageavgift. Den köper du enklast i förväg i UL-appen eller på plats i spärrpassagen på Arlanda. Biljetten heter ”Arlandapassageavgift tåg” i appen och finns under Biljetter/Övriga biljetter.

Reser du med kombinationsbiljett?

Precis som tidigare kan du resa över länsgränsen med UL. Kombinationsbiljetter för UL + SL och UL + XT finns.

Vårt biljettsortiment

Det här är biljettutbudet som är beslutat och gäller från den 22 januari 2024:

Biljetter från 22 januari 2024

Enklare att resa hållbart

Den nya biljett- och prismodellen gör det enklare att välja rätt biljett för att resa med kollektivtrafiken inom hela UL:s område. Vi slopar nu zonerna och du får samma pris oavsett var eller hur du köper din biljett, och vart du än ska resa inom UL:s trafikområde.

Tidslinje för beslut

  • 27 mars 2023 – Beslut togs av Trafik- och samhällsutvecklingsnämnden om att införa en ny biljett- och prismodell
  • 7 – 8 juni 2023 – Beslut togs av Regionfullmäktige om nya priser för UL:s enkel- och 30-dagarsbiljett
  • 6 november 2023 – Beslut togs av Trafik- och samhällsutvecklingsnämnden om UL:s priser för hela biljettsortimentet
  • 22 januari 2024 – Införande av ny biljett- och prismodell