Att resa med oss

Vad gäller ombord?

Barnvagnar

Barnvagn får tas med utan extra kostnad i mån av plats. Dörrmåtten på våra bussar varierar mellan 90 och 120 cm. Vi kan tyvärr inte garantera att större vagnar, till exempel tvillingvagnar, kan tas med på alla bussar.

Barnvagnar ska placeras på avsedd plats och spännas fast och får inte blockera mittgången. Du måste stanna bredvid vagnen om barnet ligger/sitter i under färd.

Husdjur

Hundar får tas med kostnadsfritt i mån av plats. Samtliga hundar ska vara kopplade och placeras på bussens/tågets golv.

För övriga djur är det upp till föraren eller tågvärden att bedöma om dessa får tas med. Djuren ska hållas kopplade eller förvaras i väska eller bur. De ska även hållas under uppsikt.

Var snäll och visa hänsyn mot allergiker – välj den bakre delen av bussen/vagnen. Gäller ej för ledarhundar. Observera att det inte är möjligt att ta med hund i den anropsstyrda trafiken. Undantaget är ledarhundar.

Bagage

Du får alltid ta med dig bagage som inte stör övriga passagerare.
Blockera inte sittplatser med väskor eller andra saker som du har med dig på bussen eller tåget.

Cykel på Stadsbussarna i Uppsala och Enköping

Får inte medtas men barncykel utan kedja får tas med.

Cykel på Regionbussar och skolbussar

Du får ta med cykel på regionbussar och skolbussar i mån av plats utan kostnad. Det finns plats för 1-2 cyklar på varje buss och de förvaras i ställ på utsidan eller i bagageutrymmet. Cykeln får inte väga mer än 25 kg. Det går det inte att ta med cykel på linjerna 110, 111, 115 och SL-linjerna 579, 593 och 677.

Cykel på SL-pendeln

För pendeltågstrafiken med SL gäller SL:s regler för cykel ombord på hela sträckan till och från Uppsala. Cykel får medtas utan avgift men inte under rusningstrafik klockan 6–9 och 15–18. Cykel är dock ej tillåten till Arlanda C, Odenplan och Stockholm City.

Cykel på Mälartåg

På Mälartåg gäller deras regler för cykel. Här kan du läsa mer.

Pulka/snowracer

Pulka och snowracer går bra att ta med. På regionbussar ska de läggas i bagageutrymmet.

Mopeder, motorcyklar, el-scooter och Segway

Ej tillåtet att ta med ombord.

Elsparkcykel

Det är tillåtet att ta ombord elsparkcyklar som är hopfällbara på fordon i UL-trafik. Detta gäller på stadsbuss och regionbuss. De tillåtna måtten är max 120 cm i hopvikt läge och vikten får max vara 15 kg.

Rullskridskor, skateboard och liknande

Du får inte ha på dig rullskridskor ombord på våra bussar och tåg. Kickboard eller andra typer av sparkcyklar får du ta med om de är hopfällda.

Mat ombord

Det är inte tillåtet att förtära mat och dryck med starka dofter. Visa hänsyn till dina medpassagerare och håll rent vid din plats.

Alkohol

Du får inte dricka alkohol ombord på våra bussar och tåg. Du kan även nekas att åka med om du är kraftigt berusad.

Elcigaretter

Det är inte tillåtet att röka elcigaretter ombord på våra bussar och tåg.

Rullstol och rullator

Hur stor får rullstolen och rullatorn vara?

Vilka mått gäller?