Trångt på Upptåget

Varför är det trångt på Upptåget – igen?  
Du som reser med Upptåget sträckan Uppsala - Gävle - Tierp har märkt att den ofta trafikeras med korta tåg. Då händer det att alla inte får plats i tåget, speciellt i rusningstrafik.  

Vi har 14 tåg, och de räcker till när alla är i trafik. Ett tåg är nu på en långvarig reparation, samtidigt som vi har reservdelsbrist när det händer något med de andra tågen. Det har hänt att fyra tåg har varit på reparation samtidigt. Vi har då valt att köra med korta tåg istället för att ställa in avgångar

Varför sätter ni inte in fler tåg? 
Vi har beställt 8 nya tåg, det första levereras i slutet av 2019. Från beställning och leverans tar det två år innan de är i trafik hos oss.    

Varför sätter ni inte in direktbussar från Tierp och Storvreta för att avlasta tåget? 
Vi provade det i Storvreta, men det var inte många som utnyttjade det alternativet. Bussen tar längre tid, den korta restiden med tåget är mer attraktiv.    

Kan ni inte hyra in ett tåg? 
Som det ser ut nu får vi in ett extra tåg under maj månad.  Då hoppas vi att situationen blir bättre.  

Blir det bättre med de nya tågen när de kommer 2020?
Med de nya tågen bör problemet vara löst. Det är dubbeldäckare med två våningar och 350 sittplatser.  Det betyder att kapaciteten i ett nytt tåg är lika stor som ett långt Upptåg idag.    

Hur kan jag bli kompenserad för alla förseningar som jag drabbas av?
Blir du 20 minuter försenad på din resa har du rätt till ersättning. Det gäller även för period- eller årsbiljetter enligt en särskild tabell. Läs mer under Förseningsersättning   

Vår trafikdirektör, Johan Wadman förklarar läget i filmen nedan.