Så här köper du biljett

Allt på ett kort

Reskassa på UL-kort gäller inte som biljett från 1 september

Just nu går det inte att köpa biljett ombord på våra bussar med betalkort eller reskassa laddad på ett UL-kort, eftersom platsen runt föraren är avstängd. Uppfattningen att det är ”gratis” att åka buss stämmer inte, giltig biljett krävs fortfarande. Från 1 september 2020 gäller UL-kort med reskassa inte som biljett. Med reskassa köper du biljett i våra automater till reskassepris eller på UL Center till förköpspris. För övriga biljetter hänvisar vi till UL-appen, försäljningsombud, resrobot.se eller sj.se

Att ha ett UL-kort på fickan är smart även om du inte reser så ofta. Ladda det med Reskassa så kan du vara säker på att du alltid får det bästa priset på enkelresor. Vet du hur ofta du kommer att resa laddar du UL-kortet med den biljett som passar just dig. 

UL-kortet hittar du hos alla våra försäljningsombud och på UL Center i Uppsala. Kortet kostar 20 kronor när du laddar det med reskassa för minst 50 kronor eller valfri biljett. När du väl har kortet kan du även ladda det i våra biljettautomater.

Res med biljett på UL-kortet

Du som har UL-kortet laddat med någon av våra biljetter behöver du oftast bara blippa kortet mot läsaren vid föraren ombord eller på perrongen om du reser med tåg. Läsaren är den framför föraren. Undantaget är vår 10-resorsbiljett för ungdomar, där du pratar med föraren som hjälper dig.

Res med reskassa på UL-kortet

För att använda UL-kortet med reskassa gör du lite olika, beroende lite på vilket trafikslag du reser med och hur många ni är som reser.

På Stadsbussarna i Uppsala 

 • Blippa kortet mot läsaren vid föraren för att köpa en biljett för zon 1. 
 • Byta buss? Blippa kortet mot läsaren vid föraren på den nya bussen. Är din biljett fortfarande aktiv köps ingen ny biljett. 
 • Flera resande på samma UL-kort? Prata med föraren som hjälper dig.
 • Flera som ska byta buss? Prata med föraren som hjälper dig.

På Regionbussarna 

 • Berätta för föraren vart du vill resa och hur många vuxen respektive ungdomsbiljetter du vill ha. Du får en pappersbiljett som är ditt färdbevis.
 • Byta buss? Visa upp pappersbiljetten för föraren. 

På Upptåget eller SL-pendeln inom Uppsala län 

 • Köp biljett i våra automater eller biljettstolpar i anslutning till perrongen, ett köp för varje person som reser. Ingen biljettförsäljning på Upptåget (från 1 juni) eller SL-pendeln. 
 • Byte till buss? Blippa kortet mot läsaren vid föraren. Har ni rest flera på samma kort – prata med föraren.

Res med både biljett och reskassa

Du kan också ladda UL-kortet med både biljett och reskassa. Här får du lite tips om hur du gör för att aktivera och köpa biljett. 

Periodbiljett och reskassa

 • Periodbiljett – blippa kortet mot läsaren vid föraren. Vänta på grönt ljus och ta sedan bort kortet.
 • Reskassa – berätta för föraren att du vill köpa biljett med reskassa så hjälper han dig.

Periodbiljett och 10-resorsbiljett

 • Periodbiljett – blippa kortet mot läsaren vid föraren. Vänta på grönt ljus och ta sedan bort kortet.
 • 10-resorsbiljett – blippa kortet igen så kommer biljetten upp som val. Tryck på knappen intill för att välja den. Vänta på grönt ljus.

10-resorsbiljett och reskassa

 • 10-resorsbiljett – blippa kortet mot läsaren vid föraren. Vänta på grönt ljus och ta sedan bort kortet.
 • Reskassa – ge kortet till föraren och berätta vart du vill resa. Du får en enkelbiljett som gäller som kvitto. Spar det under hela resan och visa upp vid eventuellt byte.

  Obs! Endast en person i taget kan resa på en 10-resorsbiljett.

Kontrollera saldo?

Tryck först på knappen saldo/giltighet på någon av våra kortläsare eller biljettautomater och blippa sedan ditt kort mot läsaren. Även våra ombud kan hjälpa dig att kontrollera ditt saldo.

Vad betyder lamporna?

Grönt – Välkommen ombord!
Gult – Dags att ladda! Färre än tre dagar eller mindre än 100 kronor kvar.
Rött – Något är fel. Se informationen på skärmen.