Så här köper du biljett

Allt på ett kort

Att ha ett UL-kort på fickan är smart även om du inte reser så ofta. Ladda det med Reskassa så kan du vara säker på att du alltid får det bästa priset på enkelresor. Vet du hur ofta du kommer att resa laddar du UL-kortet med den biljett som passar just dig. 

UL-kortet hittar du hos alla våra försäljningsombud och på UL Center i Uppsala. Kortet kostar 20 kronor när du laddar det med reskassa för minst 50 kronor eller valfri biljett. När du väl har kortet kan du även ladda det i våra biljettautomater.

Res med biljett på UL-kortet

Du som har UL-kortet laddat med någon av våra biljetter behöver du oftast bara blippa kortet mot läsaren ombord eller på perrongen om du reser med tåg. Undantaget är vår 10-resorsbiljett för ungdomar, där du måste "välja biljetten" på kortläsaren. 

Res med reskassa på UL-kortet

För att använda UL-kortet med reskassa gör du lite olika, beroende lite på vilket trafikslag du reser med och hur många ni är som reser.

På Stadsbussarna i Uppsala 
• Håll kortet mot läsaren tills det säger ”blipp” för att köpa en biljett för zon 1. 

• Byta buss? Blippa kortet på den nya bussen. Är din biljett fortfarande aktiv köps ingen ny biljett. 

• Flera resande på samma UL-kort? Blippa kortet som vanligt för att köpa din första biljett. Ta bort kortet och tryck på zon 1 – vuxen eller ungdom. Blippa kortet igen för att köpa biljett två. Upprepa för varje person. 

• Flera som ska byta buss? Håll fram kortet och tryck på en av de biljetter som dyker upp på skärmen. Upprepa för samtliga biljetter.

På Regionbussarna 
• Berätta för föraren vart du vill resa och hur många vuxen respektive ungdomsbiljetter du vill ha. Du får en pappersbiljett som är ditt färdbevis.

• Byta buss? Visa upp pappersbiljetten för föraren. 

På Upptåget eller SL-pendeln inom Uppsala län 
• Köp biljett i våra automater eller biljettstolpar i anslutning till perrongen, ett köp för varje person som reser. På Upptåget kan du även köpa biljett av tågvärden ombord, dock blir det billigare om du gör det innan du kliver ombord. Ingen biljettförsäljning på SL-pendeln. 

• Byte till buss? Blippa kortet mot läsaren bredvid föraren. Har ni rest flera på samma kort – håll fram kortet och tryck på en av de biljetter som dyker upp på skärmen. Upprepa för samtliga biljetter.

Res med både biljett och reskassa

Du kan också ladda UL-kortet med både biljett och reskassa. Här får du lite tips om hur du gör för att aktivera och köpa biljett. 

Periodbiljett och reskassa
• Periodbiljetten – blippa kortet mot läsaren. Vänta på grönt ljus och ta sedan bort kortet.
• Reskassa – tryck på knappen för vuxen eller ungdom och blippa sedan kortet mot läsaren. Vänta på grönt ljus.

Periodbiljett och 10-resorsbiljett
• Periodbiljetten – blippa kortet mot läsaren. Vänta på grönt ljus och ta sedan bort kortet.
• 10-resorsbiljetten – blippa kortet igen så kommer biljetten upp som val. Tryck på knappen intill för att välja den. Vänta på grönt ljus.

10-resorsbiljett och reskassa
• 10-resorsbiljetten – blippa kortet mot läsaren och vänta tills biljetten dyker upp på skärmen. Tryck på knappen intill biljetten för att aktivera en biljett. Vänta på grönt ljus och ta sedan bort kortet.
• Reskassa – tryck på knappen för vuxen eller ungdom och blippa sedan kortet mot läsaren. Vänta på grönt ljus. 

10-resorsbiljett och reskassa
• 10-resorsbiljett – blippa kortet mot läsaren och vänta tills biljetten dyker upp på skärmen. Tryck på knappen intill för att aktivera en biljett. Vänta på grönt ljus och ta sedan bort kortet.
• Reskassa – ge kortet till föraren och berätta vart du vill resa. Du får en enkelbiljett som gäller som kvitto. Spar det under hela resan och visa upp vid eventuellt byte.

Obs! Endast en person i taget kan resa på en 10-resorsbiljett.

Kontrollera saldo?

Tryck först på knappen saldo/giltighet på någon av våra kortläsare eller biljettautomater och blippa sedan ditt kort mot läsaren. Även våra ombud kan hjälpa dig att kontrollera ditt saldo.

Vad betyder lamporna?

Grönt – Välkommen ombord!
Gult – Dags att ladda! Färre än tre dagar eller mindre än 100 kronor kvar.
Rött – Något är fel. Se informationen på skärmen.