Aktuellt

Störningar i UL-trafiken

Busstrafiken börjar bli mer stabil, men läget är fortfarande ansträngt i tågtrafiken och där finns risk att störningarna kommer att fortsätta en tid. Lokförarbristen är ett nationellt problem och en fråga som påverkar hela Sverige. Men en rad olika åtgärder genomförs för att förbättra situationen.

Vi arbetar intensivt med att säkra trafiken på flera sätt, så att du kan planera din resa och din dag:

Insatstrafik och justerade byten

För att underlätta för tåg- och busspendlare mellan Uppsala – Västerås och Uppsala – Sala har vi satt in en helt separat insatsbusstrafik som körs 26 september till 11 december. Linje 804 i Enköping är justerad så byten även kan ske på Gustav Adolfs plan för att underlätta för skiftarbete.

Prioritering av trafiken

Resor till och från länets skolor, och vissa linjer med många resenärer är högst prioriterade. För att minska konsekvenserna för enskilda resenärer är UL:s instruktion till trafikföretagen att de inte ska ställa in flera turer i följd på en och samma linje, och inte heller första och sista turen på dagen, vid problem med fordon eller brist på personal.

Dialog med kunder

Personal från UL har funnits på plats på resecentrum i Uppsala, Heby, Morgongåva, Skutskär och Tierp för att svara på frågor och ta emot synpunkter på trafikläget från resenärer. Det är viktigt för oss att träffa och lyssna på resenärerna för att få veta hur vi bäst kan sätta in åtgärder.

Information i reseplaneraren

Vi publicerar information kring aktuella trafikförändringar i vår reseplanerare på ul.se och i UL-appen så snart vi får den, men ibland kommer informationen till oss från trafikföretagen väldigt sent.

Tips! I UL-appen kan du prenumerera på störningsinformation för utvalda linjer. Då får du push-notiser i appen om bussen eller tåget riskerar att bli mer än 20 minuter sen.

Information till våra tågresenärer

Ändringar gentemot tågens tidtabell kan förekomma och ibland med kort varsel. Vi ber dig som resenär att hålla dig uppdaterad om läget. Information om tågavgångarna i UL-trafiken finns i Mälartågs och UL:s appar samt här på ul.se och www.malartag.se. För sj-tåg finns information på www.sj.se. Aktuell trafikinformation finns också på www.trafikverket.se

Förseningsersättning

Om du reser med en UL-biljett och blir mer än 20 minuter försenad till din destination på grund av en trafikstörning gäller vår förseningsersättning. Med den har du rätt att bli ersatt för alternativt färdmedel som egen bil eller taxi. Du kan även om du inte haft utlägg ansöka om förseningsersättningen och återfå hela eller del av biljettpriset. Läs mer om förseningsersättningen.