Aktuellt

Använd munskydd i UL-trafiken

Från den 23 februari utökas rekommendationen om munskydd i kollektivtrafiken till att gälla dygnet runt. Rekommendationen gäller personer födda 2004 och tidigare, det vill säga personer från 16 år och äldre.

Eget ansvar

Munskydd köper du på apotek. Även vissa försäljningsombud, livsmedelsbutiker och fackhandel säljer munskydd för engångsanvändning. Du ansvarar själv för att ha munskydd i kollektivtrafiken.

Du som är kund hos UL och inte har möjlighet att skaffa dig, eller glömt, munskydd kan hämta munskydd för dagens resor på UL Center. Tillgången kan dock komma att variera och det är inte garanterat att det finns munskydd att hämta vid varje tillfälle.

Hur använder jag munskydd?

För dig som reser med kollektivtrafiken rekommenderas engångsmunskydd, som du använder och sedan kasserar. Återanvänd inte. Munskyddet tar du på innan du kliver på bussen eller tåget och tar av när du klivit av.

Var noga med att dina händer är rena när du sätter på dig munskyddet och se till att det täcker näsa och mun. Ta inte med dina händer på munskyddet när du har det på dig och sprita händerna igen när du tagit av det.

Kasta det använda munskyddet i papperskorg för att inte skräpa ned. Finns det ingen papperskorg kan du ta med det hem och slänga i hushållssoporna.

Fortsätt hålla avstånd

Användandet av munskydd ersätter inte det personliga ansvaret, det vill säga att

  • fortsätta hålla avstånd
  • tvätta händerna
  • bara resa om du måste.

Dessa punkter är fortfarande är det viktigaste för att minska smittspridningen.

Mer information hittar du hos Region Uppsala.

Så här använder du munskyddet.