Över 4 000 bilister vill testa UL-trafiken

Nu erbjuder UL bilister att testa kollektivtrafik i stället för att köra egen bil. Hittills har över 4 000 anmält att de vill testa UL-trafiken.

Den som vanligtvis tar bilen till jobbet eller skolan erbjuds att prova att resa med buss eller tåg under 30 dagar i oktober. Fram till 20 september kan bilister som vill testa ett annat sätt att resa ansöka om att prova UL-trafik. Efter att ha fyllt i en enkät på UL:s hemsida avgörs om man uppfyller kraven för att bli testresenär. Med en knapp vecka kvar av anmälningstiden har över 4 000 bilister besvarat enkäten.

- Att erbjuda möjlighet att testa kollektivtrafiken har visat sig vara ett bra sätt att värva bilister till att välja ett klimatsmartare resesätt än att köra egen bil till arbete eller studier, säger Bertil Kinnunen (S), regionråd och ordföranden i kollektivtrafiknämnden.

- Det är vanligt att bilister har en föreställning om att det tar längre tid och är besvärligare att resa med kollektivtrafik än med bil. Men när de får möjlighet att prova upptäcker många att fördelarna överväger och det fungerar så bra att de väljer att fortsätta resa med bussar och tåg efter provperioden, säger Bertil Kinnunen.

Liknande testreseaktiviteter har genomförts flera år i rad och erfarenheterna är att en stor andel av testresenärerna fortsätter att resa med bussar och tåg minst tre dagar i veckan.

Liksom tidigare år är testresenärsaktiviteten ett samarbete mellan UL och bussbolaget Nobina.

Information med anledning av detta pressmeddelande lämnas av:
Bertil Kinnunen (S), regionråd och ordförande kollektivtrafiknämnden, tel 070-763 40 71.
Sture Jonsson, UL:s presschef, tel 018-611 19 08.