Res med andra än UL

Mälartåg (Mälardalstrafik)

Med Mälartåg kan du resa Uppsala-Sala, Uppsala-Gävle eller Uppsala-Arlanda/Märsta. UL:s biljetter gäller på dessa sträckor och du kan köpa dem enkelt i UL-appen. För resa till Arlanda eller Märsta behövs en UL zon 1+2+5-biljett.

Läs mer om Mälartåg

Resor mellan UL och SL

Om din resa korsar länsgränsen till Stockholms län gäller speciella regler.

Kombinerade periodbiljetter med SL laddas på ett SL kort som gäller tillsammans med laddningskvitto. Observera att SL-kort som är laddade med en UL/SL-biljett, men där medföljande laddningskvitto saknas, gäller inte som en giltig biljett på UL:s trafik.

SL-pendeln till/från Stockholms län
För resor med SL-pendeln från Uppsala till Stockholm gäller våra kombinerade UL/SL-biljetter. Har du redan en UL 30-dagars periodbiljett behöver du köpa en SL-biljett. Exempelvis i deras app, automat eller på UL Center.  

För resor med SL-pendeln från Stockholm till Uppsala gäller våra kombinerade UL/SL-biljetter. Har du redan en SL-biljett behöver du köpa en UL-biljett för zon 1+2+5 i UL:s och SL:s app eller i SL:s spärrar. 

UL-bussar till/från Stockholms län
På UL:s bussar till och från Stockholms län gäller UL:s periodbiljetter (ex. 30-dagars UL och 24-timmars UL) och UL/SL enkelbiljetter. Linjer som detta gäller på är 183, 188, 805, 806, 808 och 898. För lokala resor med UL:s bussar inom Stockholms län gäller SL:s periodbiljett med kvitto.

SL-bussar till/från Uppsala län
På SL:s bussar från Uppsala län gäller SL:s periodbiljetter (ex. 30-dagar SL och 24-timmar SL) och enkelbiljetter. Linjer som detta gäller på är 579, 593 och 677. För lokala resor med SL:s bussar inom Uppsala län gäller UL:s enkel, 24h, 72-timmar och periodbiljett på UL-kort med kvitto eller i appen, dock ej UL:s skolkort.

Linje 677 Norrtälje - Uppsala
På linje 677 kan du resa med både UL:s eller SL:s periodbiljetter (ex. 30-dagars eller 24-timmars) med kvitto för hela sträckan. Om du ska göra en enstaka resa mellan Norrtälje och Uppsala behöver du en enkelbiljett för SL eller UL/SL.

Anslutning från linje 677 till 806 Norrtälje - Arlanda
Om du kommer från Norrtälje med linje 677 och byter till linje 806 vid Långhundra mot Arlanda går det bra att använda en SL-periodbiljett med giltigt kvitto för hela resan. Samma sak gäller åt andra hållet. Ska du åka med en enkelbiljett behöver du däremot köpa en UL/SL-biljett vid ombordstigning i Långhundra.

Linje 801 Arlanda - Uppsala
På linje 801 gäller UL:s biljetter och priser och delbetalning med SL:s biljetter är inte möjlig.

Behöver du mer information om de olika biljetterna eller var zongränserna går kan du ringa till UL Kundtjänst på telefonnummer 0771-14 14 14 eller SL:s kundtjänst på telefonnummer 08-600 10 00.

Biljettsamverkan för resor till och från Arlanda C

För närvarande stannar inte SL-pendeln eller SJs tåg på Arlanda C, det är endast Mälartåg som stannar där. Det beror på reparationsarbete efter urspårningen den 27 maj. Skadorna på järnvägen är omfattande och banarbetet beräknas pågå till och med den 8 oktober 2023.

För dig som reser med UL-biljett finns en biljettsamverkan med andra trafikföretag, så att du ska kunna fortsätta resa under denna period.

Har du en UL-biljett zon 1+2+5 kan du resa på följande sätt på sträckan Uppsala – Arlanda C och omvänt;

  • SL-pendeln Uppsala – Märsta och med SLs busslinje 583 Märsta – Arlanda C utan att köpa SL-biljett.
  • SJs tåg Uppsala – Märsta, utan att köpa SJ-biljett (observera att alla SJ-tåg inte stannar i Märsta, utan enbart regionaltågen).
  • UL-biljett zon 1+2 och 5 gäller alltid på resa med Mälartåg mellan Uppsala och Arlanda C.

Har du en UL-biljett zon 2+5 kan du resa på följande sätt på sträckan Knivsta – Arlanda C och omvänt;

  • SL-pendeln Knivsta – Märsta och med SLs busslinje 583 Märsta – Arlanda C utan att köpa SL-biljett.
  • SJs tåg Knivsta– Märsta, utan att köpa SJ-biljett (observera att alla SJ-tåg inte stannar i Märsta, utan enbart regionaltågen).
  • UL-biljett zon 1+2 och 5 gäller alltid på resa med Mälartåg mellan Knivsta och Arlanda C.

För resa till/från Arlanda C med tåg tillkommer passageavgift för att komma in till terminalerna. Ungdom t.o.m. 17 år betalar ingen passageavgift.

Resor mellan UL och X-Trafik

Uppsalatillägg för resor Gävle - Uppsala
Du som reser med kombinationsbiljetten UL+XT Län kan köpa till ett Uppsalatillägg som gäller på vissa av SJ:s Regionaltåg på sträckan Gävle – Uppsala – Gävle. Tillägget kostar 695 kr och säljs på X-trafiks kundcenter i Gävle, UL:s automat på stationen i Gävle och i X-trafiks webbshop. Inom Uppsala län gäller UL:s regler och X-trafiks inom Gävleborgs län.

Lokala resor inom X-trafiks län med UL:s trafik
X-trafikbiljetter gäller på UL:s bussar och tåg. 

X-trafiks biljetter gäller för resa med linjerna 501, 510 och Mälartåg från/till X-trafiks zoner A, B, C, D, E och F till zon F1 (Gävle stad) inom Gävleborgs län. För vidare resa över länsgräns med UL:s bussar och tåg gäller inte delbetalning.

För resor lokalt inom Gävle stad (fram till Järvsta) med UL:s trafik gäller även X-trafiks biljett för endast zon F1.

Resor mellan UL och Sörmlandstrafiken

Sörmlandstrafikens periodbiljetter gäller för resor på linje 876 inom Södermanlands län fram till hållplats Graneberg. Periodbiljetten valideras i handhållen enhet. Det går ej att betala med Sörmlandstrafikens reskassa ombord på UL:s bussar.

Resor mellan UL och VL

VL:s länskort och pendlarkort gäller för resor på linje 848 till/från Sala-Kärrbäck.

TiB (Tåg i Bergslagen)

På Tåg i Bergslagen (TiB) gäller UL:s period, 24h och 72-timmarsbiljetter på sträckan Sala-Uppsala-Arlanda, dock ej enkelbiljetter.

Movingo

Movingo är biljetten för dig som arbetspendlar eller reser ofta i Mälardalen och ersätter Trafik i Mälardalen (TiM). Du köper den för en given tågsträcka och får tillgång till obegränsat resande inom det området. Biljetten finns för 30-dagar, 90 dagar eller ett år. Det unika med Movingo är att den även inkluderar lokal kollektivtrafik längs den sträckan som du har valt. Du kan enkelt resa från dörr till dörr – på en och samma biljett.

Movingobiljetten köper du i Mälartågs app, läs mer på https://malartag.se/movingo.

Movingo är ett samarbete mellan SJ, SL, Sörmlandstrafiken, UL, VL, Länstrafiken Örebro och Östgötatrafiken. 

För att resa med Movingobiljetten inom UL:s trafik behöver du ha med dig tillhörande kvitto. Vid en eventuell biljettkontroll godkänns Movingobiljetten när den uppvisas tillsammans med kvitto.

Läs mer om Movingo på https://www.movingo.se/ eller på Movingos facebook https://www.facebook.com/MovingoMalardalen/

SJ

SJ Årskort med Resplus
Du som har ett årskort hos SJ har möjlighet att lägga till Samtrafikens Resplustillägg till sina årskort. Tillägget ger dig möjlighet att resa med läns- och tätortstrafik i hela Sverige under ett år på de sträckor där Länstrafikbolagens periodkort gäller.