Sommarlovsbiljetten

Alla barn och ungdomar från 7 år till och med 19 år som är folkbokförda i Uppsala län får en kostnadsfri sommarlovsbiljett från UL sommaren 2024. På den här sidan finns mer information och svar på vanliga frågor.

Vem har rätt till en kostnadsfri sommarlovsbiljett? 

 • Biljetten gäller för ungdomar från 7 år till och med 19 år, samt de som fyller 20 år under biljettens giltighetstid.  
 • Ungdomar som är folkbokförda i Uppsala län får ett brev med en personlig värdekod skickad till sin folkbokföringsadress, eller till vårdnadshavaren för de som är under 16 år. Värdekoden löser man in i UL-appen och hämtar sommarlovsbiljetten digitalt. Brevet med värdekoden skickas ut i mitten av maj. Har brevet inte kommit fram? Kontakta UL Kundtjänst via fragaoss@ul.se.
 • Ungdomar som bor i Uppsala län men som saknar folkbokföringsadress, exempelvis asylsökande, har också rätt till en kostnadsfri sommarlovsbiljett men kommer inte att få något brev hemskickat. Kontakta UL Kundtjänst via fragaoss@ul.se för mer information. 
 • Ungdomar som är folkbokförda utanför Uppsala län erbjuds inte en kostnadsfri sommarlovsbiljett från UL, men är välkomna att köpa en biljett från det ordinarie sortimentet. Läs mer om vilka biljetter som finns för ungdomar här 

Var, när och hur gäller biljetten? 

 • Biljetten gäller från och med 1 juni 2024 till och med 31 augusti 2024, dygnet runt, för obegränsat antal resor.  
 • Biljetten gäller för resor inom UL:s trafikområde med Stadsbussarna, Regionbussarna, Mälartåg på sträckan Uppsala-Sala, Uppsala-Gävle och Uppsala-Arlanda/Märsta, samt SL-pendeln på sträckan Uppsala-Knivsta-Arlanda. För resor med UL:s bussar till/från Stockholms län gäller särskilda regler. Läs mer om UL och SL här. 
 • Du som använder biljetten ansvarar för att ha biljetten med dig under hela resan, och att kunna visa upp den vid en biljettkontroll. Tänk på att ha mobiltelefonen laddad om du har biljetten i UL-appen.  
 • Fullständiga detaljer finns i UL:s allmänna köp- och resevillkor. 

Kan man få biljetten på ett UL-kort? 

 • Det går att byta ut värdekoden och i stället få sommarlovsbiljetten på ett UL-kort. Det går att göra till och med 31 maj 2024, och det görs på UL Center i stationshuset på Uppsala centralstation. Kom ihåg att ta med dig brevet med värdekoden som du vill byta ut. UL Center har öppet vardagar kl. 7.00-19.00 samt lördagar kl. 9.00-17.00. Stängt söndag och helgdag. 
 • Ett nytt UL-kort kostar 20 kr att köpa. Om du redan har ett UL-kort kan du ta med dig det till UL Center, så laddar vi sommarlovsbiljetten på det kortet (biljetten går inte att ladda på ett skolkort).  
 • Det går inte att byta ut eller flytta biljetten till ett UL-kort om du redan löst in värdekoden i UL-appen. 

Förlustgaranti – om värdekoden eller biljetten försvinner 

 • För att kunna få tillbaka den digitala biljetten om du/ditt barn till exempel byter mobiltelefon eller installerar om appen, krävs det att du/ditt barn loggar in/skapar konto i appen innan värdekoden blir inlöst.
 • Har du sommarlovsbiljetten på ett UL-kort måste du registrera UL-kortet på ul.se för att ha förlustgaranti och möjlighet att få ett nytt kort om det försvinner. Kortet måste registreras innan det försvinner, det kan inte göras i efterhand. Skulle det registrerade kortet försvinna så anmäler du det på ul.se, så skickar vi ett nytt kort med en sommarlovsbiljett till dig. Det kostar ingenting att få ett nytt kort, men du får själv bekosta de resor du behöver göra under tiden du väntar på det nya kortet. Här är en länk till sidan där du kan registrera ditt UL-kort 

Aktivering av värdekoden i UL-appen 

 • När värdekoden blivit inlöst i UL-appen går det inte att byta ut eller flytta den till ett UL-kort. 
 • Det går inte att skicka biljetten eller flytta den till någon annans UL-app. 
 • När värdekoden blivit inlöst finns biljetten i appen under fliken Biljett, och börjar automatiskt att gälla den 1 juni 2024. 

Frågor och funderingar? 

Hör av dig, så hjälper vi dig. Här finns kontaktuppgifter till UL Kundtjänst