Nya Upptåget

Ombord på Upptåget

Översikt Upptågets vagnar

Klicka här för en större bild av Upptågets vagnar

Cykel ombord

På Upptåget får cykel tas med året runt i mån av plats, måndag - fredag före kl. 6.00 mellan kl. 9.00 och 15.00, efter kl.18.00 samt lördag och söndag. Det finns plats för upp till sex (6) cyklar. Du fäster din cykel med hållare på anvisad plats i Flexvagnen. Det är alltid tågvärden som avgör om det finns plats för cykeln, och bedömningen görs utifrån utrymme och säkerhet. Det innebär att det aldrig finns en garanterad plats för din cykel.

Du ansvarar själv för att cykeln kommer på och av tåget. Ha uppsikt över cykeln under hela resan så att den inte skadar eller smutsar ner någon eller något. Var särskilt uppmärksam vid på- och avstigning då det kan vara trångt. Det är du som kund som ersätter eventuell nedsmutsning på medresenär eller skador som kan uppstå.

Det är inte tillåtet att ta med cykelkärra/vagn, tandemcykel, varucykel eller trehjulig vuxencykel ombord.

Flexvagnen

Ett tågsätt består av fyra dubbeldäckade vagnar varav en av dem är vad vi kallar för en Flexvagn (vagn 13, se bild). Här finns två rullstolsplatser, plats för cyklar, större bagage och barnvagn, en stor toalett med skötbord och en mindre toalett samt tågvärdarnas tjänstekupé.

Tillgänglighet

Nya Upptågen är tillgänglighetsanpassade genom att fler än 10 procent av sittplatserna erbjuder ett något större utrymme att röra sig på. Dessa platser är jämnt fördelade mellan vagnarna och finns på både under- och mellanvåningarna. Du hittar dessa med hjälp av en dekal på väggen som tydligt visar vart dessa platser finns. Du som är i behov av en prioriterad sittplats har alltid företräde till dessa platser.

Alla entrédörrar har insteg i nivå med plattform enligt europeisk och svensk normal standard och tågen uppfyller de senaste kraven på tillgänglighet. På vissa av Upptågets stationer är dock plattformshöjden högre än normalt, eftersom Trafikverket ännu inte har hunnit anpassa dem till de nya tågen.

Ledsagning

Du bokar ledsagning i Uppsala, Tierp och Gävle genom att kontakta vår kundtjänst på telefon 0771-14 14 14, senast 24 timmar innan resa.

Lugn avdelning

På övre plan i vagn 12 (se bild) finns en lugn avdelning där du som vill vila eller behöver arbetsro kan sitta. Här ska mobiltelefonen vara på ljudlöst och eventuella samtal ska hållas lågmälda. Barn är välkomna under samma förutsättningar som vuxna.

Allergivänlig avdelning

Om du är allergisk så finns det två speciellt avsedda utrymmen i varje ände av tåget, närmast förarhytten. Här får du varken äta nötter, jordnötter eller citrusfrukter. Du ska heller inte sitta här om du bär parfym. Djur får inte vistas här.

Bagage

Väskor av kabinstorlek placerar du under eller mellan stolarna. Mindre väskor på hatthyllan. På bagagehyllorna i vagnsändarna finns det plats för större bagage. Har du ännu större bagage placerar du det i Flexvagnen.

Det är inte tillåtet att ta med skrymmande bagage eller bagage/andra föremål som kan medföra fara för säkerheten eller orsaka andra obehag. Föremål med en längd över två meter är inte tillåtna.

Lämna aldrig bagage och andra tillhörigheter utan uppsikt. Kvarlämnade tillhörigheter kan komma att omhändertas. Det är resenären som ansvarar för bagaget.

Barnvagn

Barnvagnar ska placeras i Flexvagnen (se bild). Är det fullt i detta utrymme kan du placera barnvagnen vid ingången i mån av plats. Det finns också plats för en ihopfälld barnvagn under bagagehyllorna på nedervåningarna.

Husdjur och ledarhund

Husdjur är välkomna ombord i första och sista vagnen (se bild ovan). Dessa ska vara kopplade eller sitta i väska/bur. Ledar- och assistanshundar räknas inte som husdjur och får sitta på valfri plats undantaget den allergivänliga avdelningen. Alla djur ska vara placerade på golvet.

Wifi ombord

På tåget har du tillgång till internet. Koppla upp genom att välja ”UL-wifi” på din enhet. Acceptera villkoren och klicka ”Connect” för att ansluta dig.