Skolkort

Bra att veta om skolkortet

Så här blippar du ditt skolkort

Du blippar ditt skolkort på biljettläsaren hos föraren, när du kliver på. Men på vissa skolbusslinjer gör du på ett annat sätt; här blippar du ditt skolkort mot överkanten av en mobiltelefon som sitter hos föraren. Se bild nedan.

Blippa skolkortet mot mobiltelefonens överkant

Du kan inte köpa biljett ombord på alla skolbussar

De skolbussar som har denna tekniska lösning säljer inte biljetter ombord, har du inget skolkort behöver du alltså ha en app-biljett eller en periodbiljett för att resa med linjen.

Lista över skolbusslinjer som inte säljer biljetter ombord

Läsårsbiljetten är personlig

Läsårsbiljetten får bara användas av den person det är utfärdat för. Vid missbruk kan ditt/ditt barns biljett och rätten till fria skolresor bli indragna.

Skolkortet är endast avsett för läsårsbiljetten och får inte laddas med andra biljetter eller reskassa. Om du ändå väljer att ladda skolkortet med andra biljetter eller reskassa gäller följande:

  • ingen förlustgaranti kan ges.
  • kortet spärras vid förlustanmälan av läsårsbiljetten vilket gör att eventuella andra biljetter och reskassa på kortet anses förbrukade och kan inte längre användas.
  • kortet kan inte hanteras av UL Center.

Giltighet

Läsåret 2023/2024 gäller samtliga skolkort för fritt resande på helgfri måndag-fredag klockan 4-19 på UL:s bussar, SL-pendeln på sträckan Uppsala-Arlanda samt Mälartåg på sträckan Uppsala-Sala, Uppsala-Gävle och Uppsala-Arlanda/Märsta. Hemresans sista delresa måste startas senast klockan 19. Kortet gäller under perioden 14 augusti - 21 december 2023 och 9 januari - 13 juni 2024.

Du måste ha ett giltigt skolkort med dig varje gång du reser

Du måste ha en giltig läsårsbiljett på ditt skolkort som ska blippas vid varje resa. Har du glömt att ta med kortet, eller om det är borttappat, spärrat, eller ännu inte hunnit levereras med posten, så får du själv betala för dina resor. Spärrade kort omhändertas av förare. Resa utan biljett kan leda till att en tilläggsavgift utfärdas vid en eventuell biljettkontroll.

Om ditt kort går sönder?

Skulle kortet sluta fungera kan du/ditt barn få ett ”trasigt-kort-kvitto” av bussföraren, som gäller som biljett i max sju vardagar. Gör en anmälan och beställ ett ersättningskort så snart du kan.

Om du tappar bort ditt kort?

Om du/ditt barn förlorar sitt kort ska du anmäla det och beställa ett ersättningskort så snart du kan. Ett nytt kort med läsårsbiljett kommer då att skickas hem till din folkbokföringsadress inom sju vardagar. Under tiden får du själv bekosta dina resor.

Om du slutar skolan? 

Skulle du/ditt barn avsluta sin skolgång mitt i terminen kommer läsårsbiljetten på kortet att spärras.

Trafiksäkerhet

skolskjutsen.se kan du läsa/få information som vänder sig till skolbarn mellan 6-12 år och som ska börja åka skolskjuts. Det är säkert att åka buss men det kan hända olyckor och då är det bra att veta hur man ska göra.