Upplev den underbara sommaren i Uppland

Varje sommar lever Uppland upp och förtrollar sina gäster från både när och fjärran. Här har vi samlat lite information över aktiviteter, evenemang, upplevelser och festligheter för hela familjen.

Ha en härlig sommar och passa på att uppleva friheten med bussen.

Östhammar

Östhammar 650 år!

Födelsedagen firas i sex månader från mars 2018. I juni hålls Östhammars Kulturfestival med sagofigursparad, action painting, cirkus, dans och musik. I juli blir det hemvändardag och i slutet av sommaren genomförs Cup Scandinavia i Kettlebells. En ny ljudpromenad invigs, där du kan höra berättelser från förr och hur det lät på gatorna i Östhammar för 100 år sedan.

Läs mer om de olika evenemangen
Öregrund

Båtveckan - mycket nöje, helt enkelt.

27 juli - 3 augusti går Båtveckan av stapeln i Öregrund. Som vanligt är veckan fullspäckad av båtar, glada människor, ännu fler båtar och en rejäl dos underhållning från Sveriges bästa artister.

Framåt kvällen förvandlas området till ett mer typiskt festivalområde där gästartister och DJ's spelar långt in på morgontimmarna. Bland årets artister hittar du Miriam Bryant, Mike perry, Theoz och LBSB mfl. Vad mer kan man önska sig en varm sommardag?

Läs mer om Båtveckan
Båtveckan

Extra nattbussar!

Under Båtveckan går en extrainsatt nattur från Öregrund kl 01.30 och sen den vanliga nattbussen kl 02.30.

Köp gärna tur- och retubiljett endast 50 kr tillsammans med evenemangsbiljetten.

Evenemangskalender

Evenemang i juni

SM i gädda

1 juni går denna smala tävling av stapeln i Östhammar. Starten kommer att gå kl 8.00 och då åker båtarna i väg för fiske under dagen och ska vara tillbaka till 16.00. Prisutdelningen sker kl 16.30 på Sjötorget. Kring tävlingsplatsen sker olika aktiviteter som Sportfiskarna arrangerar.

Linje 811 alt 775, hpl Östhammar

Crossroads

Konstnärsgruppen TRINUS har bjudit in sex japanska konstnärer till samlingsutställningen ”Crossroads” i Ånghammaren, Österbybruk. 15 juni till 25 augusti 2019. Öppet varje dag kl.11-16. Fri entré.

Linje 811, 775, (byte i Gimo till 817, kliv av vid Klockstapeln i Österbybruk alt linje 821 eller 777, byt till linje 817 i Österbybruk, kliv av vid Klockstapeln.

Mårtsbogården & Möbelmuséet

Underbara Östervåla Möbelmuseum ligger vid Östervåla Hembygdsgård, Mårtsbogården. Gården har ett stort kulturhistoriskt värde, inklusive kompletta verkstäder från olika sekel. Utställningen innehåller både äldre och nytillverkade Östervålamöbler och informaton om den 200-åriga möbeltillverkningen i bygden. Öppet maj till september.

Linje 844 till Östervåla Busstation, byt till linje 865 och gå av vid Ol-Jansvägen

Husabymarknaden

6 juni arrangeras den populära medeltidsmarknaden i Husby-Långhundra. Tornerspel, gycklare, hantverkare som säljer sina alster längs marknadsgatan, god mat och mycket mer.

Linje 677 från Uppsala resp Norrtälje, hpl Husby-Långhundra

Evenemang i juli

Höskörd och veterantraktormöte

Husby-Långhundra hembygdsförening och Veterantraktorklubben arrangerar slåttergille med höhässjning vid Åby Vägskäl, lördagen den 6 juli med start klockan 10.00. Alla är hjärtligt välkomna och har man en veterantraktor, räfsa och kaffekorg får det gärna medtagas!

Linje 677 från Uppsala, alt linje 809 byte i Almunge till 806, hpl Åby Vägskäl Vallonbruken.

Öregrundsmåndag

Under fem måndagar (1-29 juli) blir det kalas och mängder med anekdoter från tiden som gått. Det populära husbandet Mattias och Stefans Quartet kommer såklart att hålla i allsången.

Linje 811 alt 775 till Öregrund.

Torghandel i Östhammar

Njut av den myllrande marknaden på Rådhustorget i Östhammar. Här handlar du slöjd och hantverk, till exempel bondgård- och fårskinnsprodukter, smycken, kalvost, honung, hemslöjd, blomplantor och grönsaker och fisk från lokala producenter. Torghandeln äger rum: 15 juni (och då är det även Östhammars vårmarknad!), 6 och 20 juli, 3 och 24 augusti och avslutning 14 september då det också är Östhammars höstmarknad.

Buss från Uppsala linje 811 alt 775 till Östhammar.

Evenemang i augusti

Stadsvandring i Östhammar

Varför kallades Östhammar förr i tiden för Skopinnarbyn? Det och mycket mer får ni veta på en vandring runt i den pittoreska staden tillsammans med en auktoriserad Östhammarsguide. Guidningen är ca 1 timme och 15 minuter lång.

Linje 811 alt 775 till Östhammar.

Badortsdagarna i Öregrund 9-11 augusti

Badortsdagarna med bland annat badortsdoppet, barnens badortsdag, hatt- och dräktparaden, gammaldags marknad och badortsvandring är ett mycket uppskattat evenemang för hela familjen. De flesta av aktiviteterna äger rum under lördagen.

Linje 811 alt 775 till Öregrund, gå av vid ändhållplatsen.

Eldfesten i Österbybruk 9-10 augusti

Låt dig hänföras av Sveriges mest färgsprakande fyrverkeri till en blandning av traditionell och modern musik. Denna gnistrande upplevelse sker till största delen på himlavalvet och på Stordammen. Festen övergår sedan i ett musikaliskt äventyr med Larz-Kristerz på fredagen och Black Ingvars på lördagen. Ett sommarminne för både gammal och ung.

Linje 811, 775, från Uppsala eller Össthammar, byte i Gimo till 817, kliv av Österbybruk alt linje 821 eller 777

Badplatser

Vill du sola och bada idag? Vi tar dig dit!

Du kan lätt ta dig till badplatser i Uppland med våra bussar och tåg. Här finner du de bästa tipsen samlade. Planera din resa i reseplaneraren på ul.se eller i UL-appen. Välkommen ombord!

Badplatser i Uppland
Biljetter

Hitta rätt biljett

Planera din resa och köp biljett via UL-appen. Du betalar med Swish eller betalkort. Välj mellan enkel-, 24-timmar, 30-dagar eller vår sommarbiljett.

Mer om våra biljetter
Cykel

Ta med cykeln på bussen i sommar

Under perioden april - oktober får du ta med cykel på regionbussarna i mån av plats*. Det finns plats för två cyklar på varje buss och de förvaras i ställ på utsidan. Biljett för cykel köps med betalkort ombord för 23 kronor.

*Tyvärr går det inte att ta med cykel på linje 801, 677, 774, 110, 111, 115 och våra expressbussar.